Точно в 20 ч. в четвъртък на платното за движение нахлуха протестиращи и от двете страни, предаде Агенция "Фокус". Коли и автобуси на градския транспорт бяха блокирани. Полицаи отклоняваха движенето в обратна посока. Полицията се опита да разгони хората, които бяха насядали на платното. Полицаи вдигаха седналите хора от платното. Повечето от тях носеха щитове, каски и палки.
Към 21 ч. протестът приключи и движението на транспорта бе възстановено.

От полицейска кола бяха пуснали предупреждения да се освободи пътното платно.

Протестиращите пееха „Хубава си, моя горо”.
Дойдоха и полицаи с мотори, които се опитаха да освободят платното.

Много от младежите и девойките биваха вкарвани в полицейската камионетка, буквално влачени от служителите на реда. В действие влязоха и няколко служители на Конна полиция, които също се опитваха да попречат на протестиращите да влязат в центъра на пътното платно. Опитите на полицаите да изтласкат протестиращите извън "Цариградско шосе", изглеждаха почти без резултатни, тъй като никой не поиска да помръдне и на сантиметър от мястото, което е заел. Именно затова в употреба влязоха за кратко полицейските палки, съобщи БГНЕС. В отговор на действията на полицията природозащитниците извикаха: "Нашата полиция ни пази", а след това запяха националния химн.

12-те души, задържани по време на протеста срещу промените в Закона за горите при „Орлов мост” ще бъдат освободени до час и половина, каза шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. На всички тях е наложена минимална глоба в размер от 100 лв. за неспазване на полицейските разпореждания. По-голямата част от задържаните са употребили алкохол, каза комисар Йорданов. Той заяви, че няма да бъдат налагани други санкции.

Едно от най-често чуваните скандирания, освен "Искаме природа, а не бетон" и "Долу Цеко от Алеко", бе "Всеки ден ще е така до победата". Сред новоизработените плакати дори имаше и призив към премиера Борисов: "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече". Мотото на днешната акцията е: "Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!".

Протестиращите настояха Росен Плевнелиев да заеме публична позиция за гласуваните промени в закона.

В социалната мрежа Фейсбук е публикаван призив за пореден протест на Орлов мост в петък вечерта. На тези, които протестират, премиерът каза, че няма да спрат инвестирането в зимния туризъм в България. 

Народното събрание прие промените в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете.
Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена.

Бяхте ли на Орлов мост? Изпратете
снимки или видео. Споделете впечатления